DOMÁCÍ CHLÉB ZE ŠUMAVY
Na dnešní den jsem si pro vás připravila ověřený recept na vynikající domácí chléb, kterým si můžete ozvláštnit (nejen) víkendovou snídani.
Ingredience:1. těsto
15 g droždí
1 žička cukru
150 ml vlažné vody
100 g hladké mouky
100 g špaldové mouky
2. těsto:200 g špaldové mouky
200 g žitné chlebové mouky
100 g celozrnné mouky
1 lžíce drceného kmínu
2 lžíce sezamových semínek2 lžičky
soli
120 g bílého jogurtu
1 lžíce olivového oleje
170 ml vlažné vody
Postup:
Z ingrediencí uvedených k přípravě 1.těsta vypracujte v míse kuchyňského robotu KitchenAid hladké těsto a nechejte hodinku nakynout.
Poté k základu přidejte do mísy také suroviny pro přípravu těsta č.2 a vše společně zpracujte do vláčného těsta. Robot nechejte pracovat asi 15 minut. Mísu s hotovým těstem pak překryjte fresh folií a dejte na teplé místo cca 90 minut kynout.
Po vykynutí těsto přesuňte na pomoučněnou desku a ručně ještě trochu propracujte, abyste vyhnali všechny bublinky (nejlepší je metoda tzv. "překládání").
Následně vytvořte bochánek, který zploštěte a opatrně přemístěte do formy, ve které budete péct chléb. Žiletkou, ostrou špičkou nože nebo skalpelem vytvořte do bochníku zářezy.
Nechejte opět dalších 60 minut dokynout.
Chléb před samotným pečením zlehka potřete vodou a vložte do trouby vyhřáté na teplotu 200-220 stupňů. Pečte přibližně 50 minut. V polovině pečení chléb znovu potřete vodou, aby vznikla krásná křupavá kůrka.
Po upečení chléb nechejte vychladnout na mřížce.
Recepty pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“.
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření.