Crème brûlée
Crème brûlée /čti krém brilé/ v překladu „opálený krém“ je sladký francouzský pálený krém, který by neměl chybět v žádné restauraci.
Konzistenci má jako pudink, ale je jemnější, protože je připraven ze smetany a žloutků. Podáváme ho studený do ohnivzdorných misek.
Recept pro nás připravila Lucie z blogu „Lepšíkuchařka.cz“
http://lepsikucharka.cz/
Ingredience na 4 porce:
500 ml smetana ke šlehání
60 g vanilkový cukr
1 ks vanilkový lusk
4 ks vejce
1 PL likéru (Kahlua, Amaretto, Grand Marnier)
cukry krystal na posypání
Postup:
Smetanu si nalijeme do hrnce. Zahřejeme asi cca na 40 °C a přisypeme cukr.
Přidáme dřeň z vanilkového lusku, můžeme do smetany hodit i celý lusk. Když je cukr rozpuštěný vmícháme žloutky a likér (my jsme použili Amaretto).
Směs nalijeme do 3/4 do zapékacích misek položíme na plech s vodou a v této vodní lázni pečeme při 125°C 50 – 60 minut.
Po upečení necháme zchládnout v lednici nejméně 5 hodin. Před podáváním posypeme cukrem.
Přelijeme destilátem, flambujeme dokud se alkohol nevypálí a na povrchu nám nevznikne pálením karamel.
Ozdobíme čerstvými bylinkami a podáváme!
Přeji dobrou chuť a fantastický zážitek!