TATARÁK Z ČERVENÉ ŘEPY
Skvělou zdravou variantou oblíbeného hovězího tataráku je ten z červené řepy. Díky bohatým mononenasyceným tukům, které hrají důležitou roli v ochraně před kardiovaskulárními chorobami a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň doplníte také mnoho vitamínu C a vlákniny.
Suroviny
- 400 g vařené červené řepy
- 125 g čerstvého kozího sýra
- 1 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce lískových ořechů bez slupky
- 2 hrsti řeřichy
Marináda
- 4 lžíce olivové olej
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička medu
- 1 stroužek česneku drcený
- 1 lžíce nadrobno nasekaného tymiánu
- 1 lžíce nadrobno nasekané majoránky
- sůl
- mletý černý pepř
Postup
Červenou řepu nastrouháme najemno nebo posekáme ve food processoru. V misce smícháme všechny ingredience na marinádu. Přidáme červenou řepu, promícháme a necháme 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě.
Kozí sýr a zakysanou smetanu umixujeme dohladka. Podle chuti okořeníme. Na suché pánvi opražíme lískové ořechy a poté je nahrubo nasekáme.
Tatarák urovnáme na talíř, lžící přidáme smetanu z kozího sýra a dozdobíme opečenými lískovými oříšky a řeřichou. Jako přílohu můžeme podávat s topinkou potřenou česnekem nebo opečeným toustem.
KitchenAid mixér 5KSB4026: https://www.magnumhome.cz/kitchenaid-mixer-artisan-5ksb4026emh-mlecna