Setkání s novináři v BRATISLAVĚ
Dne 11.10.2018 jsme ve spolupráci s agenturou Botticelli,spol.s.r.o. uspořádali v Bratislavě tiskovou konferenci značky KitchenAid na téma „VAŘENÍ PO ITALSKY“.
Setkání s novináři se konalo v krásných prostorách restaurace "Sapori Italiani", anebo jednoduše U Taliana a role kuchaře a moderátora se ujal sám šéfkuchař ANDREA ENA.
Kdo nezná tohoto charismatického Itala, pak můžeme prozradit, že pochází ze Sardinie a na Slovensko ho přivedla v roce 2003, jak jinak než Slovenka. On zde nakonec zakořenil a otevřel si postupně restauraci v Ružomberoku a nově také i v Bratislavě.
Za důležité považuje to, aby byl majitel denně ve své restauraci, aby ho viděli hosté, aby je mohl pozdravit. Proto zde sám i stále vaří a připravuje zejména pizzu.
Ale pochutnáte si zde i na rizotu, mořských plodech, rybách či stejku. 🙂
Zajímavostí restaurace je, že kávu si můžete vypít jen za jedno euro! Jak říká: "Tolik stojí káva téměř všude v Itálii, na jihu dokonce jen 80 centů. A já jsem chtěl sem přinést trochu naší mentality, aby k nám mohl přijít každý, posedět si, popovídat a zarelaxovat." 🙂
Ale vraťme se zpět k programu dne.
....
Setkání se zúčastnilo 10 zástupců slovenských tištěných médií.
V rámci programu bylo naším záměrem představit čerstvé novinky značky KitchenAid a předvést redaktorům, jak se s nimi zachází a co umí. A že jich na sklonku roku 2018 tedy je!
Tak pojďme na to! 🙂
...
Hlavními aktérem z rodiny KitchenAid byl kuchyňský robot Artisan s označením 185 v barvě lososová, který je letošní první novinkou.
Tento model vyniká především vylepšeným vzhledem. Šrouby a páčky jsou ve stříbrné barvě, významnou novinkou je nový design nerezové mísy, která je matná broušená. Neméně významná je změna u pracovních háků a šlehače, které jsou vyrobeny z nerezu. Tedy robustní, trvanlivé a zcela vhodné k mytí v myčce.
Více o modelu naleznete zde v článku Novinky v modelech kuchyňských robotů 4,8l
Po úvodu a představení KitchenAid se Andrea a jeho italský pomocník společně vrhli na přípravu domácí klobásy.
Přítomní tak mohli zjistit, že kuchyňský robot není jen na míchání těsta, ale s jeho pomocí a za použití přídavných nástavců se dá vykouzlit téměř vše.
Stačilo jen připojit na robot žhavou novinku kovový mlýnek na maso 5KSMMGA, jehož součástí je i plnička na párky a klobásy. Připravíte si tak sami čerstvé pokrmy, u nichž navíc máte jistotu, že vše je čerstvé a ideálně namleté dle vašich představ.
…za pár sekund byla klobása na světě.
Pak už jen stačilo upéct a samozřejmě hned zatepla ochutnat. Ocenili jsme její lahodnou chuť a čerstvost.
Aby také ne, když ji dochutil sám mistr Andrea.🙂
Abychom netrápili redaktory hlady a zároveň předvedli široké funkce kuchyňského robota, započal Andrea s přípravou hlavního chodu "Králičí ragú s těstovinami tagliatelle".
V akci se opět předvedla novinka kovový mlýnek na maso 5KSMMGA. Do něj byl tentokrát instalován střední průtlačný kotouč, který s lehkostí namlel maso a játra na požadovanou konzistenci. O tepelnou úpravu ragů se pak už dle instrukcí mistra postaral jeho šikovný pomocník.
Pro tyto účely má KitchenAid šikovné strojky na těstoviny, s nimiž můžeme vytvořit až 140 mm široké plátky a sami si zvolit jejich tloušťku.
...
Nejprve však bylo potřeba s kuchyňským robotem Artisan připravil těsto, které je zcela prosté a jednoduché.
Na 100g mouky 1 vejce a troška olivového oleje. Mouku můžeme použít hladkou, semolinovou či bezlepkovou, záleží na preferenci a potřebách každého.
Pak už se jen nechá těsto 1h odpočinout v ledničce, aby se těstoviny pěkně připravovaly a nelepily.
Doporučujeme těsto před vložením do strojku jemně pomoučit.
Nejdříve je třeba vyválet plát ...
... a poté nástavcem na těstoviny nařezat tagliatelle.
Andreovi se výroba podařila na jedničku a všem přítomným chutnalo tak, že nic nezbylo. 🙂
Po doplnění potřebné energie byla pro účastníky nachystána soutěž o poznávání nástavců na kuchyňského robota.
Aby hádání nebylo zcela jednoduché, záměrně bylo do soutěže vybráno příslušenství, u kterého není hned na první pohled zřejmý jeho účel.
Do luštění se všichni vrhli s úsměvem, vervou a elánem, někteří si pomáhali hledáním v propagačních materiálech, což nebylo v rozporu s pravidly. 🙂🙂
Největším oříškem byla čerstvá novinka nástavec se sítkem a váhou 5KSMSFTA, tzv. prosévač mouky, který ještě nebyl zobrazen v katalogu. Mnozí jej chybně tipovali jako odšťavňovač.
Mlýnek na obilniny, spiralizér a sušák na těstoviny byly však s pomocí brožurek bezpečně rozluštěny.
Ze tří správných odpovědí byl zástupcem KitchenAid vylosován jeden šťastlivec, který obdržel jako dárek kráječ na pizzu.
A jelikož je třeba si po vynikajícím obědě zakousnout také něco sladkého, připravil si Andrea na ukázku výrobu tradičních italských sušenek "Biscotti".
K realizaci mu posloužili opět šikovní pomocníci od KitchenAid.
Kuchyňský robot Artisan pomohl umíchat těsto. A aby pečivo bylo lehké a provzdušněné, byl použit právě onen nepoznaný soutěžní předmět - nástavec se sítkem a váhou.
Nástavec vše nejen přesně zváží, proseje, ale i automaticky a plynule přidá ingredience přímo do mísy robota v jediném kroku.
Jak prohlásila ve svém Instagramovém příběhu jedna z účastnic: "Zázrak". 🙂
Foto: Kolachella
Z dokonale zpracovaným těstem kuchyňským robotem Artisan a za pomoci nástavce tvořítko na cukroví upevněného v mlýnku na maso započal Andrea s kreativní tvorbou sušenek Biscotti.
Vypadalo to zde jako příprava na vánoce v plném proudu. Tvořítkem byly vytvořeny rohlíčky, vlnky či špagetky.
Důkazem, že těsto bylo opravdu výborné, byly dvě z přítomných dam, které se jaly pozorovat výrobu zblízka a přitom si přímo z mísy uďobávaly a pochutnávaly na vypracovaném těstu. 🙂
Sladká tečka inspirativního a informacemi nabitého dne byla ještě podpořena ledovou kávou z kávovaru pro přípravu kávy za studena.
Příprava je velice snadná - stačí přidat čerstvě umletou kávu, zalít vodou a nechat luhovat 12 – 24 hodin.
Výsledkem je pak silný kávový koncentrát jemnější a vyvážené chuti, připravený k dalšímu použití např. smíchání s vodou, mlékem, ledem či pro přípravu dezertů. .
Doporučujeme: 60 ml koncentrátu smíchat se 180 ml studené vody nebo mléka a přidat led/sladidla podle chuti.
Doporučuje se použít poměr vody/mléka 1:3 (1 díl kávového koncentrátu na 3 díly vody nebo mléka).
Kávovou tečkou bylo setkání v Bratislavě u konce.
Zbývalo pořídit ještě společné foto na památku, popřát si vše dobré a poděkovat za čas strávený v milé společnosti.🙂
Všem návštěvníkům děkujeme za účast, podporu a milé reakce, a budeme se těšit zase někdy na viděnou 🙂