TRADIČNÍ ZABÍJAČKA aneb důkladný test masomlýnku FGA
Letošní prosinec (stejně jako těch několik předešlých) zdaleka není tak mrazivý, jak tomu bývalo dříve, nicméně tradice prosincových zabíjaček se i přesto na mnohých místech stále dodržují. Na jednu takovou jsme byli pozváni jako hosté a zároveň jako "obhájci titulu" značky KitchenAid, jelikož jsme přijali výzvu: "Všechno to maso umlít na mlýnku FGA" :-)
Začalo se tradičním způsobem - v půl osmé ráno kávou, bábovkou a krátkým vysvětlením, o co půjde. Poté se na místo dostavil vyhlášený místní řezník, který vykonal vše potřebné ...
...za třemi tečkami budu raději pokračovat rovnou porcováním masa, kterého z 200 kg pašíka bylo skutečně dost! A se vším si kuchyňský robot KitchenAid a mlýnek na maso FGA samozřejmě hravě poradili :-)
Jednotlivé části se tak postupně proměňovaly v zabijačkový guláš, ovar, bílou polévku, tmavou prdelačku, základ do jitrnic a jelítek, tlačenku a prejt. Mezitím se škvařilo sádlo a plnily střívka. Prase bylo zpracováno kolem poledne, poté se veškerá práce přesunula do kuchyně a večer zbyly pouze úhledné výslužky. :-)
Než přejdu k fotogralerii, uvedu hlavní aktéry představení:
kuchyňský robot KitchenAid 5KSM7580 o objemu 6,9 l
mlýnek na maso FGA
plnič střívek SSA
...porcování pašíka...
...postupné mletí masa do jitrnic na mlýnku FGA...
...pak přišla na řadu kůže do jelítek a jitrnic...
...mlýnek krásně zvládl i velké kusy :-) ...
...poté přišla řada na játra...
...jakmile bylo vše umleto, přišla na řadu plnička střívek SSA...
...stačilo pár sekund a jitrnice byla na světě :-)....
...pak už jen chvilka špejlování...
...a bylo hotovo... :-)
...a večer už se jen hodovalo a pochvalovalo celodenní snažení :-)