PAŘÍŽSKÉ ROHLÍČKY se slaným karamelem
Pařížské rohlíčky mohou mít mnoho podob, tahle verze mini je skvělá jako vánoční cukroví. Doplnila jsem ji krémem se slaným karamelem, který není tak sladký a ve spojení s ořechovým těstem a čokoládovou polevou je to naprostá dokonalost.
na 80 malých rohlíčků:
Ořechová hmota
- 250 g cukru krupice
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g bílků
- 40 g mandlové mouky
Krém se slaným karamelem
- 150 g cukru krupice
- 125 g smetany ke šlehání 33%
- 5 g mořské soli
- 130-140 g másla
Čokoládová poleva
- 120 g mléčné čokolády 40%
- 120 g hořké čokolády 55%
- 30 g kakaového másla
Všechny suroviny dejte do mixéru nebo food procesoru já mám KitchenAid 5KFC0516EAC a společně rozmixujte do hladké konzistence. Nechte do druhé dne v lednici odležet. Následně pomocí sáčku s hladkou špičkou nastříkejte na plechy vyložené pečícím papírem rohlíčky. Nechte na plechu 20-30 minut zaschnout, pak pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů (H/D ohřev) asi 7-9 minut až lehce zrůžoví. Nechte vychladnout, pak opatrně z papíru sloupněte.
V rendlíku se silným dnem utavte cukr na karamel, zalijte ho po částech horkou smetanou se solí a následně promíchejte. Stáhněte ze sporáku, přelijte do misky a za občasného míchání nechte zchladnout a lehce zhoustnout (asi 35-40 stupňů) Ke zchladlému karamelu pak po částech přidávejte na kousky pokrájené studené máslo a vyšlehejte do krému. Krém pomocí sáčku s řezanou špičkou (BF311) nastříkejte na spodní část rohlíčků a dejte ztuhnout.
Asi dvě třetiny čokolády a kakaové máslo společně rozpusťte, přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. V polevě máčejte jednotlivé rohlíčky a nechte na pečícím papíru dobře zatuhnout. Skladujte v uzavřené krabici v chladu a nechte před konzumací min. 2-3 dny rozležet. Při vhodném skladování, přípravě a použití čerstvých surovin vydrží až dva týdny.
Podrobný recept včetně tipů, odkazů na suroviny a pomůcky najdete na mém blogu víkendovépečení, kde si ho můžete vytisknout nebo péct díky kouzelnému tlačítku bez tmavnutí obrazovky.
Recept pro vás připravila Míša Landová - Víkendové pečení