OŘECHY PLNĚNÉ KRÉMEM
Pokud jste kouzlu tohoto cukroví propadli stejně jako já, připravte si je ke kávičce v adventní neděli nebo jimi potěšte v "mikulášském balíčku".Vánoční cukroví je moje srdcovka. Jsem sice konzervativní, co se druhů týče, ale o to víc lásky dávám do každého kousku.
- 350 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- 120 g vlašských ořechů
- 250 g másla
- Van Houten kakao (volitelné)
- Formičky na ořechy
Krém
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 40 g vlašských ořechů
- Van Houten kakao (volitelné)
Postup
Mouku a cukr prosejte na vál. Přisypte na jemno namleté ořechy (já jsem použila svůj kuchyňský robot KitchenAid s krouhacím nástavcem a bubnem na mletí ořechů) a přidejte na plátky nakrájené máslo. Pokud chcete, aby vaše ořechy byly tmavé, přidejte dvě lžíce kvalitního kakaa. Špičkami prstů zpracujte těsto do pomyslné drobenky a poté ho spojte pomocí hrany dlaně.Vytvořte kouli a zabalte ji do dvou vrstev potravinové fólie. Takto připravené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc. Troubu si předehřejte na 160 stupňů. Těsto napěchujte do formiček na ořechy. Nezapomeňte nechat prohlubeň na krém. Ořechy pečte v troubě asi 8 minut. Hotové ořechy ještě zatepla vyklepněte z formiček, nechte zchladnout a plňte krémem. Jsou ihned měkké, tudíž je nemusíte nechávat odležet.
Krém
Máslo pokojové teploty mixujte v kuchyňském robotu 7 minut jen samotné, dokud nenabude na objemu. Bude krásně nadýchané a světlé. Do másla pak přidejte cukr podle chuti a ořechy. Pokud máte světlé ořechy, hodí se tmavý krém. Přidejte tedy 4 lžíce kvalitního kakaa a promíchejte, dokud nebude krém hezky zabarvený. Krém naneste do zdobícího pytlíku s úzkou trezírovací špičkou a nastříkejte ho do ořechů. Pokud nemáte sáček, ořechy můžete promazat pomocí nože.
Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/