OŘECHOVÉ ROHLÍČKY ZE ZAKYSANÉ SMETANY
Ve Svatomartinský den jsem se rozhodla pro křehké ořechové rohlíčky podle všeobecně známého receptu ze šlehačkového těsta, jen jsem šlehačku nahradila zakysanou smetanou, Těsto dopadlo na jedničku, krásně se s ním pracovalo i chuťově se rohlíčky moc povedly.
Suroviny
(cca dva plechy rohlíčků)
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 200 g zakysané smetany
- špetka soli
- rozpuštěné máslo na potření
- moučkový cukr na ozdobu
Ořechová náplň
- 150 g ořechů
- 90 g moučkového cukru
- 1 bílek
- rum dle chuti
Postup
V míse kuchyňského robota KitchenAid smíchejte všechny suroviny v kompaktní těsto. To následně zabalte do igelitového sáčku a uložte na hodinu do lednice. Vychlazené těsto rozdělte na šest až sedm dílů, podle požadované velikosti rohlíčků. Troubu rozehřejte na 200 stupňů a přichystejte si plech vystlaný pečícím papírem. Na pomoučněném vále každý díl vyválejte v kulatou placku, a tu následně rozdělte na 8 dílů (trojúhelníčků). Vůbec neřešte nepravidelné konce, ty smotáte do rohlíčku a nikdo je neuvidí.
Připravte si ořechovou náplň:
Ořechy nasekejte na jemno pomocí sekáčku nebo příslušenství kuchyňského robota, přidejte cukr, bílek a rum a smíchejte dohromady. Těsto na rohlíčky je chuťově neutrální, takže náplň oslaďte podle sebe.
Připravenou náplň vrstvěte na širší konec každého trojúhelníku, rohy z širšího konce přehněte přes sebe a rolujte rohlíček. Trochu vytvarujte a položte na pečící papír "spojem" dolů. Pečte na 200 stupňů asi 20 minut, až jsou rohlíčky růžové. Víc vám napoví vůně, která se začne linout z trouby. Hotové rohlíčky potřete rozpuštěným máslem a hojně posypejte mletým cukrem.
Rady a tipy :
Naplnila jsem je ořechovou náplní, ale vzhledem k tomu, že samotné těsto není sladké, daly by se naplnit i slanou směsí.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.