Olgoj Chorchoj – koktejl, který voní kouřem, medem a tymiánem
Zkapalnili jsme bájného písečného červa z mongolské pouště Gobi (a taky stejnojmenné české architektonické studio).
Koktejl Olgoj Chorchoj je takovou naší vymakanější variací na gimlet, klasický řízný short drink z ginu, simple syrupu a limetové šťávy.
My jsme místo nudného ginu použili dvě mexické ohnivé vody: tequilu a mezcal.
Pro ty, kdo neznají rozdíl, obojí je z agáve, do mezcalu se ale dává uzená a na dně lahve pak tradičně plave červ (odtud rčení „vypálit červa“).
Tak jdeme vypálit Olgoje.

... a vaše kuchyně tak brzy bude vonět taky!
Koktejl Olgoj Chorchoj krok za krokem
Na koktejl Olgoj Chorchoj toho moc potřebovat nebudete. Z vybavení baru vám postačí šejkr (na tyhle typy drinků se zpravidla používá Cobbler), jigger a dobře namražená sklenka na nožce (buď široká sektová, nebo třeba ta na Margaritu, ať nám to ladí s alkoholem).
Kdo chce drink dozdobit, připraví si peeler neboli škrabku, postačí vám ale i obyčejný nůž (jen si dejte pozor, ať z citronu odříznete pouze kůru bez dužiny), a kdo jej chce mít opravdu pintlich, nachystá si i jemné sítko.
Z ingrediencí tu pak máme zmíněný mezcal a tequilu blanco (tedy stříbrnou), dále čerstvě vymačkanou citronovou šťávu (tu z plastových citronků si, prosíme, nechte na čaj – je filtrovaná a obsahuje siřičitany) a nakonec to chce ještě něco sladkého.
Simple syrup by byl příliš simple, proto vás naučíme vyrábět medovou vodu infuzovanou tymiánem, který se bude pěkně párovat s nakouřenou vůní mezcalu. K tomuhle receptu se dostaneme později.
Kolik čeho bude potřeba?
- 30 ml mezcalu
- 20 ml tequily
- 20 ml medovo-tymiánové vody
- 15 ml citronové šťávy
- velké kostky ledu
- citronová kůra na ozdobení
Jak to umíchat?
- Všechno ze seznamu až po citronovou kůru zamíří hezky popořadě do šejkru (ledu dejte až skoro po okraj).
- Teď máte příležitost demonstrovat svůj barmanský um, zaklapněte šejkr a proveďte tzv. Hard Shake (nejlépe to jde opravdu s Cobblerem). Ráďa na videu vám ho předvede. Říká se, že Hard Shake nejlépe provzdušní alkohol a dokonale spojí všechny složky. Výsledný koktejl má díky tomu jemnější chuť.
- Sáhněte do mrazáku pro skleničku a koktejl do ní přelijte. Ráďa jej ještě procedí přes jemnější sítko, aby se mu tam nedostal ani střípek ledu.
- Posledním bodem je garnish. Aby kromě kouře a tymiánu Olgoj Chorchoj voněl i hezky po citrusech, můžete z citronové kůry (opakujeme, že bez dužiny) nad sklenkou ještě vyždímat silice, tedy vonné oleje (to je klasický barmanský fígl). Pak ji vhoďte dovnitř.
Příprava medovo-tymiánové vody
Opusťte na chvíli svůj domácí bar a zamiřte do kuchyně. Tady si připravíme medovo-tymiánovou vodu. Nachystejte si na ni tři ingredience z jejího názvu – med, tymián a vodu.Ano, víme, včel ubývá a pravý med je čím dál tím dražší. Dělat si z něj sirup je šílenost. Tenhle ale můžete používat i k doslazování limonád a čajů (tymián je dobrý na průdušky). Sehnat čerstvý tymián může být problém. Jestli ho chcete vyřešit tak, že si nějakou zásobu zamrazíte, jako to děláte třeba s rozmarýnem, tak vás budeme muset zklamat. Tymián v mrazáku zčerná a ztratí sílu.
Medovo-tymiánovou vodu si můžete připravit v blenderu, ale stejně dobře vám s ní pomohou tyčové mixéry. Jde o to tymián opravdu důkladně rozmixovat a následně přefiltrovat (na to je nejlepší bavlněné čajové sítko).
Kolik čeho bude potřeba?
- 500 g medu
- 125 ml vody
- 30 g čerstvého tymiánu
Jak z toho udělat sirup?
- Převařte si vodu a vylouhujte v ní lístky tymiánu (bez větviček).
- Nechte vodu vychladnout tak na 60°C (při normální pokojové teplotě to trvá 5–7 minut) a přidejte med. Dávat med do vroucí vody, nebo jej v ní dokonce vařit se nevyplatí. Zahubíte v něm všechny zdravé enzymy.
- Všechno pomalu, ale pořádně rozmixujte. Nikdy nepouštějte blender s horkou vodou na turbo, mohlo by vám to bouchnout.
- Výsledný sirup mléčně žluté barvy nechte vychladnout, přefiltrujte do lahve – díky tomu vám ani po čase nezhořkne – a uchovávejte jej v lednici.
Tenhle i další recepty na drinky najdete v knize Tekutá kuchařka
Koktejl Olgoj Chorchoj pro vás namíchali Lidi z Baru (toho, který neexistuje). Najdete jej v knize Tekutá kuchařka, jež vznikla při první jarní vlně nuceného pobytu mimo hospody.
Ti nejlepší barmani z pěti nejlepších brněnských barů si řekli: „Když nemůže host do baru, musí bar za hostem.“ Výsledkem je přes 80 receptů na klasické i signature drinky, jež si doma zvládnou připravit i úplní laici. S knihou dostanete také přístup ke stovce videí a videoreceptů, jež vás provedou světem mixologie.