Mixér Artisan Power Plus o výkonu 3,5 HP - TEST A RECENZE
„Doposud nejvýkonnější model stolního mixéru KitchenAid."
S tímto výrokem výrobce mohu jedině 100% souhlasit. Pokud jsem si myslela, že po uvedení „mixéru s magnetickým pohonem“ již KitchenAid vytáhl veškerá esa z rukávu, byla jsem na omylu...
Fenomén domácích oříškových másel, rostlinných mlék, propagování zdravého životního stylu a fitness si již delší dobu žádala nějakou odpověď ze strany KitchenAid, na což bohužel „mixér s magnetickým pohonem“ nebyl dostačujícím adeptem. Schází mu totiž podstatná složka – pěchovací systém. Rostlinná mléka tedy s jeho pomocí vyrobíte, s oříškovým máslem se však slušně nadřete, proto jsem až doposud pro jejich přípravu využívala služeb neocenitelného Food Processoru.
Pořád to však bylo 50:50 a v mé testovací kuchyňce tak nepřetržitě kralovaly dva přístroje najednou („magneťák“ pro přípravu rostlinných mlék a Food processor pro přípravu oříškových másel, datlových past apod.), což z hlediska velikosti prostoru nebylo právě ideální.
Když tedy na sklad dorazila novinka „Blender Power Plus“, byla jsem sama zvědavá, co od této novinky vlastně očekávat.
JAK VYPADÁ – PRVNÍ DOJEM
Přístroj váží okolo 9 kg, manipulace s ním je tedy o něco snazší než s „magnetickým mixérem“. Má čtvercovou snadno přenosnou základnu, dá se tedy snadno přemísťovat a skvěle dosedne na jakoukoli pracovní plochu.
Na základně je seshora umístěna odnímatelná silikonová podložka, nebo chcete-li „obruba“, která nádobu izoluje od přílišných vibrací a mírně tlumí hluk. (viz. foto níže)
Do tohoto silikonového lůžka následně umístíte nádobu o objemu 1,6 l s tepelnou kontrolou, která má rovněž čtvercový tvar a je mírně kónická. Nádoba je z plastu bez obsahu BPA, má dvojitou stěnu (z důvodu programu „ohřev“) a je to celistvý odlitek – včetně madla. Madlo je rovněž pokryto silikonovým odnímatelným obalem – pro případ použití programu ohřev.
Víko je silikonové, rovněž čtvercové s perfektním systémem přilnutí. Sedne tedy na nádobu dokonale, přesně jako v tom přísloví s hrncem :-) Pokud tedy nádobu správně usadíte a víkem důkladně utěsníte, nehrozí žádné nechtěné vystříknutí surovin ven. Víko má odnímatelný střed, který slouží jako nálevka, nebo skrze tento otvor můžete použít pěchovadlo, které je rovněž součástí balení.
Přívodní šňůra je odnímatelná – dá se tedy zcela odejmout, což značně usnadňuje přenos přístroje. Vzhledem k výkonu mixéru disponuje přístroj také bezpečnostním spínačem. Přístroj tedy neuvedete do provozu, pokud jistič nesepnete.
CO UMÍ
Přístroj má tři přednastavené programy + program samočištění. Dále je zde samozřejmě klasická možnost manuálního ovládání a rychlostní stupně 1 – 11. Ovládání rychlostí je pomocí otočného tlačítka, dále na základně přístroje naleznete tlačítko pro START/STOP a PULSE.
Pozoruhodný je program ohřevu, při němž mixér mixuje a zároveň ohřívá polévku (i z mraženého hrášku!) za pouhých 5 minut a rovněž udržuje potraviny déle horké. (přesný rozpis teplot níže pod tabulkou)
Další dva programy jsou pro přípravu smoothie a koktejlů s pulzním kolísáním otáček pro drcení ledu – a právě tento program jsem si oblíbila pro přípravu oříškových másel :-)
NÍŽE JE TABULKA OBSAHUJÍCÍ INFORMACE K JEDNOTLIVÝM PROGRAMŮM (popis programu, délka programu minuty:sekundy, a využití programu)
TEPLOTA:
U programu "polévky" dosahuje tekutina o objemu 1 l teploty 63 stupňů.
U programu "čištění" pak tekutina o stejném objemu teploty 55 stupňů.
Zbylé dva programy neohřejí suroviny nad teplotu 35 stupňů.
VÝKON
3,5 HP (koňské síly)
24.000 RPM (otáček za minutu)
Přenášení otáček je prostřednictvím kovového unašeče – při delším mixování je tedy na místě dbát zvýšené opatrnosti při manipulaci s mixovací nádobou – šroub unašeče totiž může být při užití nejvyšších otáček horký.
HLUČNOST
Při výše uvedených parametrech je nejspíše jasné, že tichý společník to nebude. Ovšem dle mého postřehu se hlučností od magnetického mixéru zas tolik neliší, a pokud mixér používáte ve větším prostoru, docela se to ztratí. Rovněž přenos vibrací do povrchu, na kterém je mixér umístěn, není tak markantní, znát lze pouze občas při programu na drcení ledu, ale není to pravidlem. Nicméně přístroj je zespoda základny velmi dobře izolován (silikonové nožičky), takže drží na místě jako přikovaný a nevibruje s vaší kuchyňskou linkou jako některé jiné přístroje :-)
CO SE S NÍM DÁ DĚLAT
Jak jsem již uvedla, od tohoto přístroje jsem si slibovala, že získám parťáka jak pro přípravu rostlinného mléka, tak pro přípravu oříškových másel, a tudíž bude v kuchyňce místo dvou přístrojů pouze jeden. A to se mi splnilo do puntíku :-) Obojí uvedené totiž zvládne přístroj na jedničku s hvězdičkou. Kromě toho samozřejmě stojí za zmínku smoothies, které díky pěchovacímu systému připravíte i z velkých kusů ovoce a rovněž ze surovin s vysokým obsahem vlákniny (např. takový ananas není vždy snadné rozmixovat, pokud jej předem nenakrájíte na menší kousky). Mixér Power Plus s tím problém nemá.
Perfektně vám také namele mouku z pohanky, jáhel, rýže apod. Ovšem je nutné ohlídat si dobu mixování – spíše zpracovávat krátkými pulzními sekvencemi, aby nedocházelo k zahřátí. Otáčky jsou opravdu velmi vysoké, a zpracovávání surovin se pohybuje časově v řádech sekund!
Co jsem vše vyzkoušela:
ARAŠÍDOVÉ MÁSLO – s dokonale hladkým konzistentním výsledkem, využití pěchovadla
MANDLOVÉ MÁSLO – hladká konzistence, občasné jemné hrudky, využití pěchovadla
KOKOSOVÉ MÁSLO – dokonale hladký výsledek
TAHINI – konzistence není sice dokonale hladká jako u kupované pasty, nicméně výsledek je více než uspokojivý, využití pěchovadla
LÍSKOOŘÍŠKOVÁ NUTELLA – hladká pomazánka, využití pěchovadla
MANDLOVÉ MLÉKO – dokonalá konzistence, žádné usazeniny (ty jsou patrné až po několika hodinách v lednici)
MAKOVÉ MLÉKO, KOKOSOVÉ MLÉKO, RÝŽOVÉ MLÉKO, SÓJOVÉ MLÉKO ( to jsem připravila s použitím programu ohřev) – rovněž perfektní výsledky
LNĚNÁ MOUČKA – perfektně rozemleté lněné semínko, jemný prášek (místy menší kousky ale spíše ojediněle)
RÝŽOVÁ MOUKA – z různých typů rýže, jemná moučka
POHANKOVÁ MOUKA – jemná
KOKOSOVÁ MOUKA, MANDLOVÁ MOUKA – jemná
KAKAO – z celých kakaových bobů, výsledek jemný kakaový prášek
DATLOVÁ PASTA – jemná bez hrudek, využití pěchovadla
TOFU – s použitím programu ohřev (musela jsem ovšem dvakrát přerušit kvůli sbírání pěny), výsledek krásně hladké tofu
DRESSING Z AVOKÁDA - hladká konzistence, využití pěchovadla
POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ČOČKY – hladká konzistence, využití pěchovadla
HUMMUS – hladká konzistence, využití pěchovadla
JÁTROVÁ PAŠTIKA – hladká pěnová konzistence, využití pěchovadla
PESTO - využití pěchovadla
HRÁŠKOVÁ POLÉVKA S MÁTOU – z mraženého hrášku (využití programu ohřev)
PALAČINKOVÉ TĚSTO – včetně mletí rýžové a kokosové mouky, a následného přidání mléka, vejce, koření a jedlé sody - mixování v hladké těsto
CO DÁLE MŮŽETE S POMOCÍ MIXÉRU PŘIPRAVIT
Majonéza, BBQ omáčky, bylinková másla, zmrzliny, dezerty jako čokoládová pěna apod., sorbety, koktejly, smoothies, a další...
Mixér je skvělý parťák pro všechny, kdo chtějí žít zdravě, připravovat si domácí varianty běžně dostupných předražených rostlinných mlék a oříškových másel plných konzervantů a cukrů, pro milovníky smoothies, přesnídávek, domácích paštik apod.
Díky obrovskému výkonu se délka zpracování surovin pohybuje v řádech sekund (obvykle do 10 sekund), tudíž nedochází k nežádoucímu zahřívání surovin. Vhodný tedy také pro RAW. Pěchovací systém navíc umožňuje pohodlný průběh mixování bez nutnosti "přestávek" a stírání surovin ze stěn nádoby.
S mixérem se mi pracovalo skvěle, dokonce předčil i mnou dosud favorizovaný mixér s magnetickým pohonem :-)
Ten má však zatím stále jediné plus: má zapouzdřenou nádobu, a i když novinka "mixér Power Plus" žádný nechtěný obsah během mixování nevystříkl (víko drží opravdu perfektně), jistota je jistota :-D
A pokud si přeci jen chcete porovnat parametry jednotlivých mixérů, níže naleznete oblíbenou a notoricky známou tabulku :-)
ZAJÍMÁ VÁS SROVNÁNÍ OSTATNÍCH MIXÉRU KITCHENAID? Naleznete jej zde.