Jak si zařídit domácí bar – tipy na barmanské potřeby, bez kterých koktejl neumícháte
Vzhledem k situaci to vypadá, že se domácí bar stane poměrně běžnou součástí každé domácnosti.
V nás, Lidech z baru, to vyvolává smíšené pocity. Z gastronomického hlediska se nad tím dá plakat i jásat zároveň.
Plakat z důvodu situace, která je toho příčinou a jež nás přivádí na mizinu, jásat proto, že spolu teď můžeme pozvednout barovou kulturu přímo u vás na gauči.
K tomu bude třeba nejen vaše nadšení pro věc, ale také nějaké to základní barmanské vybavení.

Bez čeho se váš domácí bar neobejde?
Jak by měl vypadat domácí bar
Domácí bar patří mezi trochu pozapomenuté, nicméně tradiční vybavení domácnosti. V těch lepších domovech, známých spíše ze stříbrného plátna, měl podobu barového vozíku nebo broušených lahví vyskládaných někde na mahagonové komodě pod empírovým zrcadlem.

Však víte, co myslíme.
U nás vypadal o poznání zemitěji – obsahovala jej prakticky každá dýhovaná obývací stěna. Za padacími dvířkami se povinně skrývala flaška Božkovu, Fernet, Becherovka, domácí slivovice (sem tam ještě nějaká dražší, ne však kvalitnější whisky z Tuzexu) a svatební servis značky Crystalex. Jak a kam si jej postavíte dnes, necháme zcela na vás. Mluvit vám budeme spíše do jeho obsahu.Jaké vybavení baru budete potřebovat na míchání koktejlů
Vybavení baru můžeme rozdělit na několik částí: za prvé je to samozřejmě alkohol, pak odpovídající sklo a v neposlední řadě barmanské potřeby. Víno a vše kolem něj necháme stranou. My jsme tu přes koktejly. Z toho důvodu také začneme od konce.
Co barmanský set zpravidla obsahuje?
Základní barmanský set si můžete poskládat dle uvážení sami, často jej ale pořídíte i v podobě nějaké horší či lepší dárkové barmanské sady. Ta by měla obsahovat minimálně následující:
- shaker (po česku šejkr),
- jigger (tedy odměrku na panáky),
- strainer (neboli sítko),
- kroucenou míchací lžičku,
- muddler (česky bychom to nazvali palička, nebo šťouchadlo),
- míchací sklenici nebo tin (plech) na míchané koktejly.
- Swizzler (umícháte s ním například drink Surfařský žargon),
- pourery (nalévátka nebo slangově brzdy na lahve),
- speed otvírák a číšnický nůž,
- fine strain (jemné sítko),
- peeler (tedy škrabka) na citrusovou kůru,
- strouhátko (třeba na muškátový oříšek nebo skořici),
- kleště nebo pinzeta na ovoce a zdobení,
- lopatka na led,
- pákový lis na citrusy.
Jaký šejkr vybrat?
Šejkr je pro barmana to samé, co žezlo pro krále, prut pro rybáře, banán pro gorilu nebo placatý nos a květákové uši pro boxera. Prostě si ho bez něj nelze představit. Šejkrů existují tři druhy: Cobbler, Boston a Parisian. Výběr záleží víceméně na vás. Každý má své výhody a nevýhody. Na správném baru byste měli najít minimálně dva.
Cobbler shaker
Stylový třídílný plechový Cobbler je uživatelsky nejpřívětivější šejkr. Dělá se v různých velikostech, ale obecně se používá spíše na short drinky, které nechcete tolik naředit ledem (hodí se třeba na koktejl Olgoj Chorchoj).
Co na něm budete milovat?
+ Vestavěný strainer. + Menší spotřeba ledu.Co vám může vadit?
- Hůře se otvírá a také čistí.Boston shaker
Boston je první volba profíků. Skládá se jen ze dvou dílů stejného tvaru, ale trochu rozdílné velikosti (jeden z nich bývá skleněný). Má větší objem než Cobbler, takže v něm umícháte více drinků najednou, jen si k němu budete muset dokoupit strainer.
Co na něm budete milovat?
+ Poslouží i jako míchací sklenice. + Přes sklo máte přehled o dění uvnitř.Co vám může vadit?
- Je o poznání těžší. - Při nepozorném šejkrování se vám může rozpadnout v ruce.Parisian shaker
Parisian, nebo také francouzský šejkr, stojí někde mezi oběma předchozími. Má ladné křivky Cobbleru, ale chybí mu vestavěné sítko. Objemově se blíží spíše Bostonu. Hůře se shání a bývá také dražší, nicméně pro poloprofesionály to není špatný kompromis, kombinující výhody obou běžných šejkrů.
Co na něm budete milovat?
+ Stylový tvar. + Snadno se čistí. + Je prakticky nerozbitný.Co vám může vadit?
- Vyšší cena.Na baru nesmí chybět výkonný blender
Za každým barem se skrývá ještě výkonný blender (tedy mixér). Bez něj se barman neobejde. Používá se k drcení ledu, mixování ingrediencí, přípravě pyré a třeba i shrubů (příkladem je náš melounovo-okurkový shrub).
Blender vám navíc poslouží i při přípravě omáček, polévek a jiných dobrot.
Půlka úspěchu je správné sklo
Koktejl nemá jenom chutnat, ale i nějak vypadat. Správné sklo má vliv na obojí. Kdybychom vám měli vybrat ty nejdůležitější sklenice na koktejly, vybereme tyto 3 úplně základní plus 5 dalších, jež ale můžete víceméně nahradit oním základem. Panáky, půllitry a sklo na víno asi není třeba zmiňovat.
3 nejzákladnější sklenice na koktejly:
- Koktejlka (na Martini, Daiquiri nebo třeba Cosmopolitan),
- Whiskovka (na Old Fashioned, Whiskey Sour, Rusty Nail, White Russian),
- Higball Glass (na Long Island, Bloody Mary, Gin Tonic, Cuba Libre).
5 bonusových, kterými uděláte dojem:
- Collins Glass (na Toma Collinse, Mojito),
- Coupe Glass (na Gimlet, Manhattan nebo náš koktejl Nechci to vědět),
- Huricane Glass (na Piña Coladu a Hurricane),
- sklenice na Margaritu,
- plecháček (na Moscow Mule).

Které z nich už doma máte?
A nakonec tu máme barový inventář housového alkoholu
Teď už to chce se jen zásobit housovým alkoholem, tedy tím základním, jenž někomu nalijete, když si řekne o panáka, a který se používá na míchání většiny koktejlů. Na polici patří v prvé řadě destiláty:
- gin,
- whisky (nejlépe skotská, irská, rye i bourbon)
- tequila blanco (stříbrná), ale i reposado (zlatá),
- rum (bílý i stařený).
- vermut (dry, bianco a rosso),
- pomerančový likér (Cointreau),
- bylinný likér (Campari, Chartreuse)
- kávový likér (Kahlúa),
- mandlový likér (Amaretto),
- sherry nebo portské.
Všechno, co do začátku potřebujete vědět, najdete v knize Tekutá kuchařka
No, je toho celkem dost. Ale nebojte, nenecháme vás při vašem domácím barmaničení ve štychu. Všechny nejdůležitější informace o barmanských technikách, typech destilátů a hlavně přes 80 receptů na klasické i signature koktejly najdete v knize Tekutá kuchařka. S knihou získáte navíc přístup ke stovce videí a videoreceptů, které vás provedou světem mixologie.