DOMÁCÍ KOKOSOVÉ MLÉKO
Ti z vás, kteří se snaží nahradit klasické mléko mléky rostlinnými, mi určitě dají zapravdu, že to není žádná extra levná záležitost. Prošla jsem si testováním všech druhů od sójového až po mandlové a osobně mi nejvíc "sedlo" právě kokosové mléko.
Jak už to bývá, právě mnou finálně zvolené kokosové se shání nejhůře, je poměrně dost drahé a k tomu navíc obsahuje složky, které v mléku mít opravdu nemusím... Proto jsem dnes udělala takový malý pokus a zkusila si kokosové mléko vyrobit doma, vlastními silami. Respektive společnými silami - největší podíl na tom měl můj mixér, jak jinak :-) To, že k tomu potřebujete dobrý mixér, totiž opravdu nebudu zastírat. Já si v posledních dnech užívám svůj nový mixér KitchenAid Artisan v mandlovém odstínu, který jsem dostala od mých nejmilejších k narozeninám:-)
Napoprvé jsem zkusila menší množství, ale příště už pojedu "naplno". Mléko je vynikající a hlavně, není slazené, jako jeho kamarádi z obchodu.
Ingredience:1 šálek mletého kokosu
2 šálky vody
Postup:
Suroviny jsou jednoduché, stejně tak dodržení základního poměru: Na 1 šálek mletého kokosu budete potřebovat přibližně 2 šálky vody.
Obě ingredience společně mixujte ve stolním mixéru KitchenAid asi 1-2 minuty, až se začne objevovat na stěnách mixéru povlak podobný smetaně.
Ještě chvíli mixujte a poté sceďte, nejdřív přes cedník (zbytkový kokos zachycený v cedníku ještě pořádně vymačkejte).
Poté můžete zcedit také přes gázu, aby bylo mléko zcela hladké a bez kousků.
Zbytkovou kokosovou drť nechejte vyschnout a použijte případně při pečení.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.