CHLÉB Z MÍSY 2 V 1
Není nad domácí voňavý a křupavý chléb. Máme pro vás tip na tento chléb, který je ideální pro všechny příležitosti. A pokud vlastníte víceúčelovou keramickou mísu na chléb 5KSM2CB5BGS „vše v jednom“, pak výroba bude jednodušší, rychlejší a výsledek bude stát zato.
Ingredience:2 ½ šálku (375 g) mouky (hladká/chlebová/žitná/apod.)
2 ¼ čajové lžičky (6 g) instantní droždí
1 čajová lžička (8 g) soli
1 1/4 šálku teplé vody
Postup:
Nejprve nahřejeme keramickou mísu na chléb tak, že ji naplníme horkou vodou, poté vodu vylijte a osušíme. Do mísy nasypeme mouku, instantní droždí a sůl. Mísu upevníme ke kuchyňskému robotu a při rychlosti 2 mícháme hákem na těsto, aby se spojily suché přísady. Asi po 30 sekundách začneme pomalu přilévat teplou vodou. Ingredience mícháme 1 ½ - 2 ½ minuty nebo do doby, než se těsto nezačne odlepovat od stěn mísy a nevytvoří kouli.
Vyjmeme těsto z mísy a jeho povrch poprášíme trochou mouky. V případě potřeby ručně prohněteme těsto na kuchyňské desce tak, aby vytvořilo hladkou kouli. Těsto opět vrátíme do mísy a tu zakryjeme víkem. V tuto chvíli není nutné těsto tvarovat ani dodatečně hníst. Těsto necháme 60 minut kynout. Pro vizuální kontrolu kynutí použijte značky měření na straně nádoby na chléb.
Poté opatrně vyjmeme z mísy těsto a dáme na dostatečně pomoučněnou plochu. Těsto zhruba v kruhovém tvaru položte před sebe, vezměte do prstů horní část těsta, natáhněte jej směrem od sebe a poté je přeložte do středu těsta, jako kdybyste skládali obálku. Trochu těsto stočte a totéž proveďte s tou částí, která je nyní nahoře. Pokračujte v otáčení, natahování a skládání těsta do středu – proveďte tři až čtyři plné kruhy.
Pozn.: všimněte si, že během práce je čím dál těžší těsto natáhnout.
Opatrně položíme nádobu na chléb dnem vzhůru na těsto a víko na pečení, aby se zajistila na místě.
Položíme nádobu na chléb víkem na pečení dolů na prostřední rošt trouby a pečeme 30 minut (rošt umístíme co nejblíže středu trouby a přitom ponecháme dostatečnou výšku, aby se nádoba na chléb s víkem na pečení vešla).