ANDĚLSKÉ DONUTY
Přinášíme vám recept, který se umístil na druhém místě naší letošní vánoční soutěže se zadáním: „Ztvárněte svůj nejoblíbenější vánoční film, nebo pohádku pomocí jídla.“
Autorkou je Tereza Bakajová s krásnou českou pohádkou "Anděl páně 2", aneb honba za jablíčkem poznání v krásném Českém Krumlově.
Ingredience:
225 g hladké mouky
1 balíček vanilkového cukru
120 ml mléka
7 g droždí
25 g másla
1 vejce
1 bio citron
čokoláda, maliny a kokos na dozdobení
Postup:
Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z půlky bio citronu a vše hezky promícháme. Doprostřed směsi uděláme důlek a do něj vlijeme vlažné mléko a přidáme droždí, které v mléce jemně rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Až se na něm objeví bublinky, přidáme změklé máslo a menší vajíčko. Vše dobře promícháme vařečkou a zpracujeme do hladkého těsta, které přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Po vykynutí si podsypeme pracovní plochu, těsto na ni vyklopíme, jemně zpracujeme a rozválíme na cca 1cm tlustý plát. Z plátu vykrajujeme donuty 8cm průměr a střed cca 3,5cm. Vykrojené donuty ještě na 30 min přikryjeme utěrkou a necháme dokynout.
V tlustostěnné pánvi si rozehřejeme olej, poté stáhneme na střední plamen a vložíme do něj opatrně donuty. Z každé strany opečeme, dokud nezezlátnou. Trvá to cca 1-2 minuty z každé strany. Po usmažení skládáme na papírovou utěrku a necháme osušit a vychladnout.
Poté zdobíme dle libosti – já použila černou a bílou čokoládu, lyofilizované maliny a kokos. (recept cca na 6 ks).