VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Je spousta receptů na vanilkové rohlíčky, které se tradují po generace. Ten můj je od mé prababičky a je zvláštní tím, že v něm není vejce. Jen máslo, cukr, mouka a vlašské ořechy. Jsou voňavé, křehké a rozplývají se na jazyku...
Suroviny
- 360 g hladké mouky
- 250 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 100 g vlašských ořechů
Postup
Máslo nechejte povolit při pokojové teplotě a předem si nasekejte na jemno ořechy - já používám k tomuto účelu sekáček KitchenAid a je to opravdu za pár sekund :-) Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nasypejte obě mouky, cukr, povolené máslo a ořechy.
Stromečkovou metlou na nejnižší stupeň vytvořte drobenku, kterou pak dopracujte rukama. Já jsem začala používat robot i na tyto vyloženě "ruční" těsta, nechám ho udělat drobenku a tu pak už jen jednoduše zpracuji. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechejte odpočinout v lednici. Druhý den zapněte troubu na 160 stupňů a nechejte těsto povolit při pokojové teplotě. Z části těsta ručně zpracujte a následně vyválejte váleček, který nakrájejte na stejně velké, asi 8 g kousky. Z těch pak tvořte rohlíčky, které postupně rozložte na plech s pečícím papírem. Postupujte po částech, až spotřebujete všechno těsto. Pečte na 180 stupňů asi 12 min. a hlídejte, kdy rohlíčky začnou vonět a budou mít růžové konce. Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru, do kterého jste přidali vanilku (nebo vanilkový cukr).
Dobrou chuť!
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.