VAFLE NA SLANO
Myslím si, že co se týče jídla, jsem docela konzervativní - vždy ráda volím klasiku :-) Občas mě však přepadne chuť vyzkoušet i něco jiného... něco, co z klasiky dosti vybočuje. Kupříkladu takové vafle jsou v mých očích klasické sladké jídlo. Takže tyto sladké vafle....myslela jsem si, že jsou vždy sladké, Ovšem mýlila jsem se...výborné jsou totiž také na slaný způsob. A proto dokonce i já, "stará konzerva" jsem se rozhodla vyzkoušet přípravu vaflí trochu jinak. Výsledek byl nakonec úžasný a sklidil velký úspěch. A největší výhodou tohoto pokrmu je, že se dá hravě ohřát i na druhý den, což je u mě velké plus. Nejlepší samozřejmě chutnají čerstvé, ovšem kdo má rodinu a děti, ví, že je někdy nutné si věci zjednodušit a připravit dopředu.
Toto bramborové těsto na vafle je skvělé, protože díky bramborám není suché, nýbrž krásně vláčné. Jako přílohu si k takovým vaflím můžete připravit, co jen chcete. Maso, zeleninový salát, vejce se slaninou apod.
Suroviny
- 2 středně velké brambory
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 300 g hladké mouky
- 1 čaj. lžička cukru
- 1 čaj. lžička jedlé sody
- 1 a 1/2 čaj. lžičky prášku do pečiva
- 3 vejce – žloutky a bílky zvlášť
- 120 g rozpuštěného másla
- 250 ml kysané smetany
Postup
Brambory si uvařte ve slupce, nechte vychladnout a poté nastrouhejte na jemno. V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny suché ingredience, tedy mouku, sůl, prášek do pečiva, sodu, cukr a odložte stranou. V druhé míse smíchejte rozpuštěné máslo, žloutky a smetanu. Poté přidejte brambory a moučnou směs z první mísy. Vše postupně vyšlehejte a nakonec opatrně vmíchejte také sníh vyšlehaný z vaječných bílků. Ty vmíchejte již ručně pomocí stěrky, aby těsto zůstalo nadýchané. Vaflovač KitchenAid si předehřejte a postupujte podle návodu. Naběračkou lijte těsto doprostřed pečící plochy - cca 1 a 1/2 naběračky na jednu vafli. Toto těsto pečte cca 4:30 minut. Hotové vafle již podávejte podle libosti, např. na snídani s vajíčkem, sýrem a salátem, či na večeři se slaninou a sýrem.
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/