ŠPALDOVÉ VÁNOČNÍ PERNÍČKY
Receptů na perníčky je samozřejmě velká spousta a každý má ten svůj nej… Já jsem na svůj „nej“ přišla vlastně úplnou náhodou, když jsem zaměnila klasickou hladkou mouku za mouku špaldovou…a i dcera tehdy prohlásila, že jsou to ty nejlepší perníčky, co jsme kdy měli. :-) Množství je přibližně na dva plechy perníčků, ale můžete násobit dle potřeby.
Suroviny
- 250 g špaldové mouky
- 90 g cukru moučka
- 60 g másla
- 60 g medu
- 1 velké nebo dvě menší vejce
- ½ lžičky sody
- ¼ sáčku prášku do pečiva
- perníkové koření
- kakao (nemusí být, dávám trošku kvůli barvě)
Postup
Suroviny nejprve nechejte ohřát na pokojovou teplotu. Poté je všechny vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid, nasaďte stromečkovou metlu a nechejte vypracovat hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte odpočívat v lednici, ideálně do druhého dne. Druhý den rozehřejte troubu na 160-170 stupňů. Těsto nechejte trochu povolit a na pomoučněné pracovní ploše vyválejte placku o šířce 4mm. Vykrajujte tvary, které pak přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Pečte asi 12-15 minut, až jsou perníčky zlatavé a začnou vonět. :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.