SLANÁ ŠPALDOVÁ KVĚTINA
Jarní nálada a jarní dekorace na nás vykukují na každém rohu a z každé výlohy nicméně ani sychravé venkovní podmínky mě neodradily od toho, abych si kousek jara nepřinesla do své kuchyně :-) A jaká varianta jarního pečiva, že se to vloudila do mé kuchyně? :-) Nic složitého za tím nehledejte, je to běžné špaldové pečivo naaranžované do tvaru kytičky, kterým uděláte radost každému, kdo byť jen trochu miluje jarní kvítí a jarní náladu :-)
Suroviny
Kvásek
- 20 g droždí
- 10 g hladké mouky
- 10 g vlažné vody
- 1 malá lžička cukru
Na těsto
- 350 g špaldové mouky
- 200 g hladké mouky
- 300 g vlažné vody
- 60g slunečnicového oleje
- 2 lžičky soli
Suroviny na posyp
- žloutek
- lžíce mléka
- nemletý mák
- bílý sezam
Postup
Připravte si kvásek smícháním uvedených surovin a nechejte vzejít na teplém místě (asi 10 minut). V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny suroviny pro přípravu těsta, přilijte kvásek a nechejte zpracovat v krásné hladké těsto. Hotové těsto nechejte přikryté utěrkou kynout cca 50 min. na teplém místě. Vykynuté těsto rozdělte na tři stejné díly (1/3 na středový šnek a 2/3 na lístky/špalíčky). Z 1/3 těsta vyválejte dlouhého hada, kterého stočte jako šnečí ulitu. Další 2/3 těsta rozválejte na obdélník, zaviňte a nakrájejte na 1,5 -2 cm široké špalíčky. Kulatou pečící formu si vystelte pečicím papírem, doprostřed uložte šnečí ulitu a kolem postupně naskládejte špalíčky těsta. Nechejte kynout (asi 30 min), pak potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem, posypejte mákem a sezamem a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 35-40 min. Květinu po upečení položte na mřížku a nechejte vychladnout. Servírujte tak, že si každý utrhne/uloupne kousek a namaže dle libosti - nejlépe chutná s máslem :-)
Rcept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření