POMALU TAŽENÝ BORŠČ
Pokud byste rádi uvařili něco dobrého a moc se přitom nenadřeli, pak můžete zkusit třeba boršč. Výborná stylová polévka plná chutí, vitamínů a bez jakýchkoliv konzervačních látek a emulgátorů. Je to polévka stylu „Eintopf“, takže naházíte vše do jednoho hrnce a můžete vyrazit třeba na procházku. Já jsem místo klasického hrnce zvolila multifunkční hrnec KitchenAid, ale stejný postup platí i při vaření v běžném hrnci na plotně. :-)

Ingredience:500 g masa (já dávám hovězí na guláš, ale můžete i napůl dát vepřové)
½ menší hlávky zelí (vždy dávejte zelené)
2 velké červené řepy
2 velké mrkve
2 velké brambory
2 velké stroužky česneku
1 cibule
Koření:
5 bobkových listů,
10 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
1 lžíce gulášové papriky (výborná je i paprika pečená)
1 lžíce kmínu vcelku (není běžně v receptech – přidávám já proti nadýmání)
1-2 lžíce octu
Postup:
Nejprve si připravíme všechny suroviny, jelikož pak půjde vše ráz na ráz do hrnce jako „Eintopf“.
Veškerou kořenovou zeleninu (řepa, brambor, mrkev, cibule) včetně masa nakrájíme na menší kostičky (já mám nástavec na kuchyňského robota KitchenAid, který dělá kostičky, takže to mám o to lehčí). Zelí nakrájíme na tenké nudličky (já mám opět robot co to nakrájí za mě).
Nejprve si rozpálíme plátek másla s troškou oleje a něm zprudka osmahneme cibuli a maso (u multicookeru je to režim Sear/osmahnutí a pokud máte i míchadlo, tak jej pusťte na režim míchání po 2 minutách) trvá to cca 5-7 minut.
Jakmile je vše zprudka osmahnuto a maso „zataženo“ přidáme papriku, kmín, prolisovaný česnek a minutku orestujeme (míchadlo v multicookeru pustíme na 1 – míchaní pomalu).
Vsypeme veškerou kořenovou zeleninu a po dobu 5 minut zprudka restujeme (míchadlo v multicookeru pustíme na míchání po 2 minuchách).
Vše zalijeme vodou, tak aby byla její hladina cca 2-3 cm nad zeleninou a vhodíme zbylé koření (já mám takovou vychytávku na pepř a nové koření, abych ho nemusela poté pracně lovit z polévky, tak jej dávám do sítka na čaj, ale můžete použít i třeba plátýnko, do kterého koření zavážete a po uvaření vyjmete).
Vše přivedeme k varu a necháme mírně probublávat 6-8 hodin (na multicookeru nastavte slowcook neboli vaření při nízké teplotě, na plynovém sporáku snižte plyn na co nejméně a na indukci dej 2) a můžete jít v klidu na procházku. Čím déle a pomaleji budete boršč táhnout tím bude mít silnější chuť. Samozřejmě pokud spěcháte můžete vařit na vyšší stupeň a bude vám stačit doba vaření 90 minut.
Vyndáme koření a přisypeme zelí a 2 lžíce octu a ještě 1 hodinu pozvolna vaříme. Pokud spěcháte, tak na vyšší stupeň stačí 20 minut.
Až nyní na závěr vše osolíme a případně opepříme či přidáme ještě ocet.
Správný boršč se podává s lžící zakysané smetany navrch.
Enjoy your boršč 🙂
Přeji Vám #zdravejsiVareni a hlavně #sRadostiABezStresu
Vaše #AlishaEasyCooking
Další recepty naleznete na mé stránce ZDE.
Sledovat mě můžete i na Instagramu.