SLANÝ KOLÁČ
Už hodně dlouho jsem u kamarádky obdivovala veliký, ručně vyráběný zapékací talíř...tak dlouho, až mi ho nakonec prodala. A když jsem si nový přírůstek konečně nesla domů, naprosto přesně jsem věděla, jakou dobrotou jej pokřtím...
Volba padla na slaný koláč s náplní a naaranžovaný do tvaru "sluníčka". Koláč je ideální k vínu a pokud máte pomocníka v podobě kuchyňského robotu KitchenAid, nemusíte se přípravy vůbec obávat, je to velmi snadné.
Ingredience:Těsto:
300 g špaldové mouky
20 g droždí (1/2 kostičky)
3-4 lžíce oleje
1 zarovnanou lžičku soli
200 ml mléka (přiléváme postupně podle hustoty těsta)
1 lžičku zakysané smetany
Náplň:180 g anglické slaniny
žampiony (nemusí být)
malou cibuli a kousek jarní cibulky (nakrájené nadrobno)
zbytek smetany
2 sušená rajčata (dle chuti)
100 g parmazánu
sůl, pepř
Dále:Žloutek na potření
semínka a koření na posypání
Postup:
Nejdříve si připravte těsto. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku, udělejte důlek a rozdrobte do něj kvasnice.
Zalijte 2-3 lžícemi vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek.
Přilijte olej, mléko, přidejte sůl a smetanu a pomocí hnětacího háku vypracujte vláčné těsto.
Nechejte v teple kynout, a mezitím si připravte náplň.
Na pánvičce orestujte anglickou slaninu, přidejte žampiony nakrájené na plátky, cibuli s jarní cibulkou, sušená rajčata nakrájené na menší kousky, zalijte smetanou a zamíchejte.
Po odstavení z plotny opatrně vmíchejte také nastrouhaný parmazán. Osolte a opepřete.
Troubu vyhřejte na 200 stupňů.
Těsto rozdělte na dva díly a z každého vyválejte kulatou placku.
První přesuňte do zapékacího talíře nebo nádoby, kterou jste vymazali olejem nebo vystlali pečícím papírem.
Navrstvěte náplň a rozetřete po celé placce (nechejte asi 1 cm okraje volný).
Těsto s náplní pak přikryjte druhou plackou.
Doprostřed kruhu položte skleničku dnem vzhůru a zbytek těsta nakrojte nožem na 16 dílů. Pokud máte velký talíř, můžete množství dílů ještě zdvojnásobit.
Každý kousek těsta následně třikrát otočte a na závěr sklenici opatrně sundejte.
Potřete žloutkem, a posypejte semínky či kořením. (já jsem použila pikantní koření na salát)
Vložte do trouby a pečte asi 25-30 min., dokud není koláč zlatohnědý.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.