PASTÝŘSKÝ KOLÁČ

Předkrmy a chuťovky
04 března 2016

Úplně obyčejný a přitom tak úžasný, to je Shepherd's pie - pastýřský koláč. Pochází z Anglie a původně to bylo vlastně jídlo ze zbytků...spodní část koláče je ragů z mletého hovězího nebo jehněčího masa a vrchní vrstva koláče je zapečená bramborová kaše.Já jsem si den předem připravila kvalitní vývar, koupila krásné hovězí, a mohu jen konstatovat, že nás toto mě dosud neznámé jídlo naprosto nadchlo a budu jej připravovat hodně často! Protože jsem tento pokrm neznala, tak jsem se opravdu skoro přesně držela receptu pana Pohlreicha. Jen jsem nedávala hrášek, který se nám tam nějak moc nelíbil a příště bych určitě přidala množství bramborové kaše, která byla v kombinaci s masem naprosto famózní.
 

SONY DSC
 


Suroviny (pro 4 osoby)

  • 600 g hovězího masa
  • 1 cibuli, nakrájenou na drobno
  • 2 mrkve na malé kousky
  • 4 stroužky česneku, pokrájený na drobné kousky
  • trochu hladké mouky na poprášení masaolivový olej, sůl, pepř
  • pár kapek worcestrové omáčky
  • lžíci rajského protlaku250 ml hovězího vývaru
  • lžíci drcených rozmarýnových lístků
  • 1/2 lžíce tymiánových lístků


Na bramborovou kaši

  • 900 g brambor
  • 80 ml smetany
  • 80 g másla
  • 1 žloutek


          Postup

Ve větším hrnci uvařte oloupané brambory nakrájené na menší kousky. 
Do hrnce se silným dnem (použila jsem litinový hrnec KitchenAid) nalijte trochu olivového oleje, orestujte cibuli s mrkví nakrájenou na drobnější kousky. Jakmile získá zlatavou barvu, přidejte česnek a mleté hovězí maso. Lehce osolte a opepřete a restujte další tři minuty. Poté směs zaprašte moukou a znovu promíchejte. Pomalu přilévejte vývar, vmíchejte lžíci protlaku, přidejte bylinky a pár kapek worcestrové omáčky. Nechte ještě přibližně 15 minut probublávat a občas promíchejte, aby se směs nepřipálila. Naposledy ochutnejte a případně dochuťte. Hotovou směs nalijte do vhodné zapékací misky a rovnoměrně rozprostřete pomocí silikonové stěrky. Rozehřejte troubu na 200 stupňů. Slijte vodu z brambor, vsypte je do mísy kuchyňského robotou KitchenAid, přidejte smetanu a máslo, a pomocí šlehací metly v robotu vytvořte hladkou bramborovou kaši, do které nakonec přidejte žloutek.
Kaši navrstvěte na masovou směs, vložte do trouby a nechte zapékat asi 25 - 30 minut, dokud nebude povrch kaše krásně zlatavý. Jedinou nevýhodou je, že tento pokrm nenadělá moc velkou parádu na talíři při následném porcování, ale božskou chutí vám to jistě vynahradí!


SONY DSC

 

 SONY DSC

Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít