OŘECHOVÉ TYČINKY S BÍLKOVOU POLEVOU
Když jsem před pár dny listovala recepty ve svém kuchařském sešitě, najednou mi padl zrak na úplně zapomenutý recept, který mě okamžitě vrátil o několik roků zpátky, kdy jsme o vánocích u babičky toto cukroví tajně brali z komory…
...a o téhle nostalgii vlastně celé Vánoce jsou a proto je mám tak ráda!
Suroviny
Poleva
- 200 g mletých jader vlašských ořechů
- 200 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 bílek z menšího vejce
- 100 g moučkového cukru
- Šťáva z ½ citronu
Postup
Jádra vlašských ořechů nasekejte pomocí sekáčku nebo food procesoru KitchenAid na jemno. V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte namleté ořechy, cukr a bílek, a vypracujte v kompaktní hmotu. Pracovní plochu si lehce posypejte moučkovým cukrem a vyválejte placku o šířce asi 3 mm. Mezitím si zapněte troubu na 180°C. V kuchyňském robotu pomocí balónové metly vyšlehejte bílek s cukrem a citronovou šťávou do tuha - až se tvoří špičky. Výslednou hmotu natřete na připravenou ořechovou placku. Nakrájejte na tyčinky o velikosti 1-2 cm x 7 cm a opatrně přeneste na plech pokrytý pečícím papírem. Pečte 8 minut na 180°C a potom sušte asi 45 min. na 80°C.
Hotovo a dobrou chuť!
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.