MANDLOVO-BORŮVKOVÉ MLÉKO S VANILKOU
V poslední době jsem si velmi oblíbila domácí výrobu rostlinného "mléka". Zkoušela jsem jich už hodně, ale nakonec jsem si nejvíc zamilovala mandle. Napoprvé se vám možná bude zdát příprava mléka poněkud složitá. Pokud si ho ale jednou připravíte doma, už nebude chtít žádné jiné. Mandlovým mlékem navíc dodáte tělu cenné minerály, především vápník, draslík, hořčík a fosfor. Mléko můžete pít jen tak nebo si ho ochutit např. skořicí a medem. Já jsem pro dnešek zvolila borůvky v kombinaci s voňavou vanilkou.
Ingredience:200 g mandlí (použila jsem loupané, ale mohou být i neloupané)
500 ml vody
hrst borůvek
1 vanilkový lusk
Postup:
Mandle vsypte do větší mísy, zalijte je vodou a nechte je nejlépe přes noc odstát.
Druhý den mandle přesuňte společně s vodou do mixéru nebo food processoru a vše pořádně rozmixujte.
Vzniklou směs přeceďte přes gázu nebo sítko - získáte tak čisté mandlové mléko.
Drť, která vám zůstala po mixování nevyhazujte, ale můžete ji použít např. při pečení do těsta.
Tekutinu vraťte zpět do mixéru, přidejte hrst borůvek, vanilkovou dřeň z lusku a znovu vše rozmixujte.
Hotové mléko skladujte v lednici.
Recept pro Vás připravila Michalea Šupáková z blogu "Cooking with Šůša" http://cookingwithsusa.blogspot.cz/