ZDRAVÉ LETNÍ STRAVOVÁNÍ
Několik zdravých receptů na téma "LETNÍ STRAVOVÁNÍ" nám přináší Lucie Jahelková z FoodBodyLife - Odborného poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuální životní etapy.
Recepty jsou plné zdravých potravin s vůní bylinek.
Salát z mladého zelí s mrkví
Na 4 porce:
1 hlávka mladého zelí
1 lžička soli
1 lžičkca drceného kmínu
2 natrouhané mrkve
1 citron
1 lžička cukru (medu, sirupu)
2 lžíce olivového oleje
špetka pepře
Hlávku zelí naporcujte na čtvrtky a poté nakrájejte na slabé nudličky. Přidejte sůl, kmín, pepř a mrkev nastrouhanou na jemno.
Zálivka - vymačkejte citron, přidejte citronovou kuru ze ¼, smíchejte s cukrem a olejem. Vše společně promíchejte.
STUDENÁ OKURKOVO-JOGURTOVÁ POLÉVKA
Na 4 porce:
2 okurky salátové
1 stroužek česneku
1 velký bílý jogurt
, sůl,
1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
na ozdobu: sušená rajčata a nebo čerstvá rajčata
Okurky oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle KitchenAid. Česnek prolisujte (nebo utřete), přidejte sůl a vmíchejte ji společně s jogurtem do okurek. Dochuťte koprem, pepřem a dejte do lednice vychladit.
Podávejte s plátkem žitného chleba.
LETNÍ SALÁT SE S BALKÁNSKÝM SÝREM NEBO SÝREM FETA
Na 4 porce:
1 salátová okurka
200 g rajčat
2 papriky
jarní cibulka
olivový olej, pepř
100 g balkánského sýra nebo fety
Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky, promíchejte s pár kapkami oleje a pepřem. Posypejte na hrubo nastrouhaným balkánským sýrem nebo fetou.
Není potřeba dále dochucovat – sýry jsou dostatečně slané. Lze použít i olivy.
SVĚŽÍ QUINOOVO-KUSKUSOVÝ SALÁT S LIMETKOU
Na 4 porce:
125 g quinoa
125 g kuskusu
250 g cherry rajčátek
1 červená cibule
čerstvá máta
1 limetka
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce sirupu (medu)
1 lžička himalájské soli
Uvařte quinou dle návodu a spařte kuskus rovněž dle návodu. Cherry rajčátka nakrájejte na půlky, cibulku nakrájejte na jemno, mátu posekejte na hrubo a vše smíchejte s quinoou a kuskusem.
Na zálivku si připravte vymačkanou limetkovou šťávu, přidejte sirup (med) a sůl a společně vyšlehejte. Hotovou zálivkou pak salát polijte a jemně promíchejte (načechrejte)
INSPIRACE NA SVAČINKU:
Fenyklová pomazánka s tvarohem:
1 kořen fenyklu
1 lžíce řepkového oleje
1 jarní cibulka
1 červená kapie250 g plnotučného tvarohu
sůl, pepř
pažitka, petrželka nebo koriandr
Fenykl nakrájejte na menší části a orestujte na oleji, přidejte jarní cibulku a společně krátce orestujte. Nechejte vychladnout. Do směsi pak zapracujte tvaroh, kapii, bylinky, sůl a pepř.
Fenykl – je zásaditý, obsahuje vit. C, E, beta-karoten, draslík, vápník, železo. Odstraňuje toxiny z těla a pozitivně trpí. Má „anýzovou“ chuť.
INSPIRACE NA LETNÍ SALÁTY – 1 PORCE:
50 g rukoly, 50 g čerstvého hrášku, 50 g nakrájené okurky salátovky, 50 g sýru cottage, 2 jarní cibulky nakrájené na drobno + zálivka: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička jablečného octa, špetka soli, pepře
50 g rukoly, 100 g vodního melounu, ½ hlízy fenyklu, 50 g sýru feta, hrst zrníček z granátového jablka, hrst semeno z dýně, pár snítek kopru + zálivka: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička citronové šťávy, špetka soli, pepře
60 g směsi zeleninových salátů (fubáček, rukola, polníček, baby špenát), 100 g cherry rajčat, 50 g uzené šunky, 50 g uzeného sýra, hrst pistacií + zálivka: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička balsamika, špetka soli, pepře
100g uvařených ječných krupek, 1 pečená paprika žlutá a 1 pečená paprika červená, 100 g cizrny z konzervy nebo uvařené, hrst oliv černé nebo zelené, pár snítků hladkolisté petrželky
+ zálivka: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička balsamika, špetka pepře, soli
Lucie Jahelková, FoodBodyLife - Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.