HARISSA KIMCHI
10 července 2023

Možná si řeknete co je to za hloupost dělat kimchi s kořením, které do klasického receptu nepatří, ale měl jsem k dispozici zajímavou směs koření harrisa, a tak jsem se pokusil je využít právě v tomto receptu k nakládané zeleniny, kterou si doma dělám velice rád.
Ingredience na 10-12 porcí
- 3 PL mořské soli
- 1 větší čínské zelí
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 2 velké mrkve
- 1 svazek jarní cibulky
- větší nakládací nádoba zavařovací sklenice
Nakládací pasta
- 2 palce čerstvého zázvoru
- 1 palice česneku
- 3 PL sójové omáčky
- 4 lžíce koření Harissa
Do větší mísy (nebo hrnce) vlijeme převařenou vodu, přidáme sůl a necháme rozpustit a vychladit.
Zelí, papriky nakrájíme na libovolné (větší) kousky, mrkev nastrouháme a vsypeme do mísy s vodou. Pro přípravu můžeme použít například food processor KitchenAid, který zvládne mnoho úkonů a bravurně tak díky různým kotoučům urychlí přípravu a to nejen zeleniny.
Zeleninu necháme naloženou nejméně 2 hodiny. Vodu ze zeleniny pak scedíme, ponecháme si asi 2 dcl nálevu stranou.

Oloupaný zázvor a česnek nastrouháme najemno, přidáme sojovou omáčku, harissu, 4 lžíce nálevu ze zeleniny a zamícháme.
Do mísy (hrnce) se zeleninou přidáme, nakládací pastu, rukama důkladně promačkáme, zelenina by měla pustit trochu šťávy. Dle potřeb můžeme přidat i část nálevu.Zeleninu napěchujeme do sklenice, zmáčkneme tak, aby tekutina vystoupla nad povrch zeleniny a necháme v pokojové teplotě kvasit nejméně čtyři dny s mírně povoleným víčkem. Já používám keramický kvašáček na zeleninu.
Zkvašený salát skladujeme v chladném místě, vydrží asi 1 měsíc.
Recept pro vás připravil Petr Klíma z blogu Greenwayfood, tvůrce originálních receptů zdravé výživy, zaměřené na kvalitní suroviny převážně z ekologicky šetrné produkce. Sledovat ho můžete i na Instagramu nebo na Facebooku