BRIOŠKY S VANILKOVOU NÁPLNÍ
Vanilku milujI, a to ve všech formách a podobách! :-) Nejen v pokrmech, ale také v parfémech, svíčkách apod. Není tedy žádným překvapením, že také tento můj recept bude plný vanilky - tak trochu na způsob buchtiček se šodó, ale i přesto zcela odlišný. Na zhotovení krému jsem použila hnědý cukr, což ve výsledku ovlivnilo nejen barvu ale také chuť výsledného krému. V poslední době mě velice baví péct s hnědým cukrem. Každý recept je totiž trochu jiný a já se tak vždy těším na finální výsledek :-)
Pár dní jsem měla přestávku v pečení, neboť byly svátky a také nás potkala menší rekonstrukce bydlení, která bohužel znemožnila mé působení v kuchyni..nyní už se však těším na jarní úklid po rekonstrukci, a především na to, až si v truhlících vysadím květy a bylinky pro své další budoucí tvoření v kuchyni...zatím je to v kuchyni stále tak trochu improvizace, ale zároveň také výzva :-)
Dnešní recept je tedy o vanilce, vanilkové chuti a vůni - snad si jej užijete stejně jako já :-)
Ingredience:
Buchtičky:400 g hladké mouky
3 lžíce práškového cukru
3 lžícee hnědého krupicového cukru
3 velké vejce
115 ml vlažné vody
42 g droždí
140 g másla (rozpuštěného)
1 bílek a 1 lžíce vody na potření
Krém :6 lžic kukuřičného škrobu
200 g hnědého cukru
70 ml sladké smetany
90 g másla
8 žloutků
1 vanilkový lusk
2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
V míse kuchyňského robotu KitchenAid nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience, poté přidejte vejce a část vody, ve které jste rozmíchali droždí.
Vše pak společně smíchejte pomocí hnětacího háku, a během zpracovávání postupně do těsta přidejte také změklé máslo a zbytek vody. Těsto nechejte zpracovávat asi 15 minut (jednou za čas vždy setřete ulpělé části těsta z okrajů mísy, aby se těsto hnětalo rovnoměrně).
Hotové těsto přikryjte fólií a nechejte jej minimálně 3 hodiny odpočívat v lednici. (ideálně přes noc) Po vyjmutí z lednice těsto vyklopte na vál a rozdělte na 16 kusů.
Tvarujte buchtičky a rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Troubu si předehřejte na teplotu 190°C. Vytvarované buchty nechejte alespoň hodinu kynout na plechu.
Před vložením do trouby je potřete bílkem vyšlehaným s vodou, a na povrchu jemně posypejte cukrem. Pečte cca 15 minut.
Mezitím si připravte krém.. V rendlíku smíchejte škrob s cukrem, přilijte smetanu a umístěte na sporák. Směs zahřívejte na středním plameni a za stálého míchání postupně přidejte žloutky.
Jakmile se vše spojí, přidejte také semínka z vanilkového lusku a extrakt. Míchejte, dokud krém nezhoustne a nezačne probublávat. Odstavte ze sporáku a vmíchejte máslo. Míchejte tak dlouho, dokud se krém s máslem perfektně nespojí. Nechejte vychladnout.
Hotovým krémem pak naplňte upečené buchtičky. Já jsem plnila cukrářským sáčkem s menším okrouhlým nástavcem.
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/