Zázvorový likér „BACILOBÍJEC“
Podzim je tu a s ním i sychravé počasí a první rýmečky a kašílky. Musím se přiznat, že nejsem zrovna zastánce léčení se chemickými preparáty. Takže vždy hledám nějakou přírodní alternativu a nejlépe takovou, kterou si mohu sama doma vyrobit a vím z jakých surovin pochází. Mému zázvorovému likéru familiérně přezdíváme „BACILOBÍJEC“ a jakmile začne obdodí chřipek a sychravého počasí, tak mám vždy tento likér v zásobě v lednici. Každý den si dám jednu štamprdličku před spaním preventivně😊 Tento domácí lék je zaručeně bez konzervantů, chemických barviv, protizánětlivý, antibakteriální, plný vitamínu C a ještě zahřeje.
Suroviny
(na cca 0,5 litru)
- 2 pomeranče
- 2 citrony
- 1 velký zázvor (cca 10cm velký)
- 1 dl slivovice nebo vodky
- 4 lžíce medu (já dávám svůj domácí pampeliškový)
Postup
Pomeranče, citrony a zázvor oloupeme a nakrájíme na malé kostky nebo proužky. Veškeré ingredience dáme do food procesoru a důkladně rozmixujeme. Já vše mixuji a nikoliv odšťavňuji, jelikož chci, aby veškeré vitamíny zůstaly v likéru včetně dužiny/vlákniny. Pokud Vám vadí hustší likér s dužinou, tak vše můžete buď odšťavnit nebo rozmixovat a posléze nechat překapat přes sítko. Nyní vzniklý likér přelijeme do důkladně vymyté sklenice a necháme v lednici minimálně 24 hodin odležet a můžeme podávat (pokud jste měli hodně vláknitý zázvor, tak můžete ještě jednou rozmixovat). Tento likér díky kombinaci všech ingrediencí, které jsou konzervační, vydrží v lednici i měsíc. Pokud tento likér připravujete dětem, tak vynechejte slivovici a přidejte více medu, případně nařeďte likér při podávání s džusem, aby nebyl pro děti tak silný.
Enjoy your bacilobíjec 😊
Přeji Vám #zdravejsiVareni a hlavně #sRadostiABezStresu
Vaše #AlishaEasyCooking
Další recepty naleznete na mé stránce ZDE.
Sledovat mě můžete i na Instagramu.