DOMÁCÍ ŠÍPKOVÝ SIRUP
Až se vydáte na nějakou podzimní procházku, nezapomeňte si zajít na šípky. Doma si pak můžete připravit sirup plný vitamínů. A až se pak objeví sychravé dny, budete připraveni, protože budete mít tu nejlepší medicínu! Šípkový sirup je výborný proti nachlazení a chřipce, podporuje trávení, zpevňuje cévní stěny, výborný na čištění ledvin.
Ingredience
- 1 kg šípkových plodů
- 1 vody
- 0,5 kg cukru
- 1 velký citron (vymačkaná šťáva)
Šípky omyjte a rozsekejte/rozdrťte, použít můžete například food processor KitchenAid.
Zalijte 1 litrem vody a za občasného promíchání vařte 15 min. Takto připravenou směs pak nechejte cca 2 hodiny luhovat.
Poté přeceďte - pokud zůstanou v tekutině nečistoty, vezměte plátno a přeceďte ještě jednou. Přidejte cukr a citrónovou šťávu a vařte ještě dalších 10 min do rozpuštění cukru. Nechejte vychladnout a přelijte do láhví.
Sirup použijte na výrobu výborné podzimní/zimní šťávy a nebo přidávejte do vychladlého čaje jako „lék“.
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“. Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.