RAVIOLY S BROKOLICÍ A RICOTTOU
Nedávno jsem pro děti doma uspořádal velkou premiéru v kuchyni, vytvořili jsme čerstvé těstoviny. Zprvu jsem zvolil ravioli, abychom si vyzkoušeli těstoviny s náplní. A jelikož nám všem chutná brokolice, tak volba surovin na náplně byla jasná. Navíc nám k tomu byl ku pomoci nový strojek na těstoviny od KitchenAid.
Práce se strojkem jde pěkně od ruky a aniž bychom to nějak dlouze zkoumali a trénovali, konečný výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Z fotek je vidno, že si s takovým úkolem poradí i děti.
Těsto na ravioly
- 250 g pšeničná mouka hladká
- 3 vejce
- 1 lžíce olivový olej
- sůl
Mouku vsypeme na pracovní stůl, utvoříme důlek, osolíme, přidáme olej a rukama vypracujeme hladké těsto, zabere to asi 10 minut. Na pomoc můžeme využít také kuchyňský robot. Vložíme na půl hodiny do lednice.
S kuchyňským robotem KitchenAid připraví ravioly i děti
Náplň na raviloly
- 170 g čerstvá brokolice
- 200 g sýr ricotta
- 1 stroužek česneku
- 4 lžíce strouhaný parmazán
- 2 x žloutek
- 4 lžíce strouhanky
- sůl
- pepř
Brokolici dáme do vroucí osolené vody, vaříme 5 minut. Scedíme, propláchneme studenou vodou a důkladně vyždímáme. Vložíme do sekáčku, přidáme česnek a rozmixujeme. Umixovanou směs dáme do misky, přidáme zbytek surovin, dochutíme solí a pepřem.
TIP: Místo parmazánu můžete dát plísňový sýr jako je třeba Roquefort nebo Niva.
Výroba raviol a dokončení
- olivový olej
- strouhaný parmazán
- ořechy
- pepř
- sůl
Těsto znovu propracujeme a rozdělíme nožem na čtvrtiny. Každou lehce rozválíme válečkem, trošku pomoučíme a vložíme do strojku na těstoviny. Postupně vkládáme těsto do strojku na tloušťku č.1 a to několikrát za sebou, aby pěkně zvláčnělo. Plát dokončíme tloušťkou č. 6-7. Po celou dobu je třeba těsto lehce pomoučit, aby se ve strojku nepřilepilo.
S vyvalováním těsta pomůže strojek na těstoviny ke kuchyňskému robotu KitchenAid
Hotový plát těsta zespodu opět podsypeme moukou, aby se nepřilepilo při další přípravě ke stolu.
Lžičkou poklademe připravenou náplň, přičemž na spojích potřeme prstem vodou.
Další plát těsta přetáhneme přes náplň, stlačíme prsty a vykrajovátkem vykrojíme ravioly ve tvaru čtverce.
Vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou, vaříme dle velikosti 4-5 minut. Hotové ravioly zalijeme olejem, posypeme na jemno nasekanými ořechy a posypeme parmazánem. Ravioly lze také přelít jemnou rajčatovou omáčkou třeba s bazalkou.
TIP: Na pánvi na oleji zprudka orestujeme plátky česneku, tímto olejem ravioly přelijeme na talíři.
Recept pro vás připravil Petr Klíma z blogu Greenwayfood, tvůrce originálních receptů zdravé výživy, zaměřené na kvalitní suroviny převážně z ekologicky šetrné produkce.