TIPY PRO PŘÍPRAVU DOMÁCÍHO CHLEBA A PEČIVA

Když připravujete těsto na chléb pomocí kuchyňského robotu, je to zcela odlišné od běžné ruční přípravy. Máme pro vás však několik tipů, které vám pomohou při přípravě domácího pečiva ve vašem kuchyňském robotu KitchenAid. Nevíte, jak upéct domácí chléb? Čtěte pozorně dál, protože na konci článku vám jeden z receptů prozradíme.
Domácí chléb na kuchyňské lince ve víku keramické mísy na chléb KitchenAid
V keramické míse KitchenAid snadno a rychle připravíte a upečete křupavý chléb.

Jak připravit kynuté těsto (nejen) na chléb

Pokud se chystáte připravovat pečivo v kuchyňském robotu KitchenAid, je důležité zvolit správné vybavení a příslušenství. U této značky ho najdete opravdu spoustu, a tak je cesta, jak péct domácí chleba, snadná a rychlá – téměř bez zašpinění zástěry. Jaké nástavce zvolit?

Míchání a hnětení

Kuchyňský robot KitchenAid míchá rychleji a důkladněji než většina jiných elektrických robotů. Proto je nutné upravit dobu míchání ve většině receptů, abyste zamezili přemíchání těsta. Zde musíme podotknout, že rozdíl mezi kvalitou hnětení těsta v malém a velkém robotu Artisan není – v tom větším připravíte pouze více těsta na více pečiva najednou. Těsto vždy sledujte a míchejte jen tak dlouho, dokud nedosáhnete požadovaného vzhledu a konzistence dle receptu (například „hladká a krémová“). 

Hnětací hák KitchenAid zpracovává kynuté těsto

Nejprve smíchejte tekuté ingredience s malou částí mouky plochým šlehačem do hutnější konzistence, až poté vyměňte za hnětací hák a pozvolna přidávejte zbytek odvážené mouky.

V opačném případě se vám suroviny přilepí na stěny a hnětací hák bude v míse pracovat naprázdno.
Míchání těsta v robotu KitchenAid plochým šlehačem

Aby byla příprava těsta na jednoduchý domácí chléb snadná a rychlá, je důležité použití správného příslušenství, ale také nastavení správné rychlosti robotu. Dlouhodobé nesprávné používání a přetěžování může totiž způsobit i poškození samotného přístroje. Při přípravě kynutého těsta používejte nanejvýše rychlost 2, aby nedošlo k přetížení stroje, a tudíž k jeho poškození. Těsto by navíc nebylo ani kvalitně zpracované.

Přimíchávání přísad

Při přimíchávání přísad do těsta na domácí chleba v troubě nastavte stroj na nižší rychlost. Zamezíte tím stříkání ingrediencí ven z mísy a usnadníte si tak následný úklid. Přísady vždy přidávejte co nejblíže ke stěně mísy, ne k pohybujícímu se šlehači. V tomto případě oceníte nalévací štít. Rychlost poté postupně zvyšujte.

Myslete také na to, že tekuté přísady by měly mít správnou teplotu, jakou uvádí recept. Při vyšší teplotě se může poškodit droždí či kvásek, při nižší teplotě zase zpomalit nebo zcela znemožnit kynutí. Přísady tedy ohřejte ideálně na pokojovou teplotu.
Nalévací štít ke kuchyňskému robotu KitchenAid

Pokud nechcete řešit spoustu špinavého nádobí, využijte keramickou mísu KitchenAid na chléb. Oceníte ji z několika praktických důvodů: při přípravě domácího pečiva v ní totiž těsto umícháte i upečete. Keramická nádoba zadrží při pečení páru, a tak bude chléb stejně lahodný, jako byste ho upekli v tradiční parní peci. Navíc je nádoba vhodná do mrazničky, mikrovlnky a myčky nádobí.
Keramická mísa na chléb KitchenAid s víkem na pečení

Na co si dát pozor při pečení domácího chleba

Než vložíte těsto na chléb do trouby, je potřeba ho nechat kynout na teplém místě při teplotě 26–29 °C, kde není průvan (pokud není v receptu uvedeno jinak). Doba kynutí se však různí podle teploty a vlhkosti ve vaší kuchyni.

Po umíchání těsta mísu zakryjte a nechte odpočívat. Namísto fólie a igelitu použijte kryt na mísu (pasuje na nerezovou mísu, nikoli na keramické mísy) nebo ošatku na kynutí s plátnem. Využít můžete také keramickou mísu na chléb, ve které pečivo zároveň upečete.
Kryt na mísu KitchenAid

Jak dlouho péct chleba v troubě

Těsto na domácí chléb je umíchané a vykynuté, nastal tedy čas na voňavější část – pečení. A tady jsou tipy na nejlepší domácí chléb z trouby:

  • Před samotným pečením vytvarujte chléb do požadovaného tvaru. Nezapomeňte v něm také naříznout vzory.
  • Chléb pečte v předehřáté troubě na teplotu uvedenou v receptu. Teplota se různí podle toho, jaký druh pečiva zrovna pečete.
  • Doba pečení domácího chleba v troubě se pohybuje mezi 30 a 50 minutami. Může však být i delší podle velikosti bochníku.

Jak správně skladovat chléb a jiné domácí pečivo

Teplý chleba upečený v troubě nejprve nechte vychladnout na mřížce, teprve poté jej můžete uschovat. Aby vám vydržel déle čerstvý, měli byste ho skladovat ve správném obalu. Zabalte ho proto do utěrky nebo do speciálního dvouvrstvého sáčku na chleba. Díky šňůrkám pak takto zabalené pečivo zavěsíte v kuchyni a ušetříte tak místo na polici. Nebo využijte již zmíněnou ošatku na kynutí, ve které chléb zároveň naservírujete.
Sáček na chleba GSD
Sáček na chleba značky GSD je vhodným obalem pro uskladnění jakéhokoli pečiva.

Recept na domácí chléb v troubě

Nyní vám prozradíme jedem z receptů, jak udělat domácí chleba. Na domácí žitno pšeničný chléb si nachystejte:

  • 300 g žitné chlebové mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 350 ml vody
  • 12 g soli
  • 3 g kmínu
  • 12 g octa
  • 25 k droždí

Připravte si kvásek a malé množství mouky. Promíchejte plochým šlehačem. Šlehač vyměňte za hák a postupně přidávejte zbylé odvážené množství mouky.
 

TIP: Většina receptů na přípravu chleba uvádí různá množství mouky, která se však mohou měnit v závislosti na použitém typu mouky – každá mouka totiž „saje jinak“. To, že mouky už je dostatek, poznáte tak, že se těsto začne odlepovat od stěn mísy. Pokud je těsto lepivé nebo vlhké, přidejte více mouky. Vždy však maximálně 60 g najednou a zároveň nepřekračujte doporučené maximální množství mouky uvedené v návodu k použití přístroje. Po každém přidání mouky hněťte, dokud se mouka zcela nezapracuje do těsta. Pokud přidáte mouky hodně, bude chléb příliš suchý.


Jakmile se těsto začne odlepovat od mísy, je hotové a připravené k nakynutí. Před vložením do ošatky ho ještě rukou propracujte. Poté pečte v předehřáté troubě na 230 °C asi 10 minut, poté teplotu snižte na 180 °C a pečte 35–40 minut. Že je chléb hotový poznáte i tak, že se odlepuje od stěn pekáče a podle dutého zvuku, když na bochník poklepete. Chleba  po upečení vyklopte na mřížku, poprašte vodou – zůstane tak krásně křupavý. Jakmile zchladne, chléb nakrájejte a vychutnávejte. Dobrou chuť!

Na našem blogu najdete i další recepty na domácí pečivo – třeba na domácí chléb kváskový, celozrnný chléb či domácí špaldové houstičky. Tak je ochutnejte všechny!

Zdroje fotografií: KitchenAid

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít