TIPY PRO PŘÍPRAVU KYNUTÝCH TĚST
Když připravujete kynuté těsto pomocí kuchyňského robotu, je to zcela odlišné od běžné ruční přípravy. Máme pro vás však několik tipů, které vám pomohou při přípravě domácího pečiva ve vašem kuchyňském robotu KitchenAid.
V keramické míse KitchenAid snadno a rychle připravíte a upečete křupavý chléb.
Jak připravit kynuté těsto (nejen) na chléb
Pokud se chystáte připravovat pečivo v kuchyňském robotu KitchenAid, je důležité zvolit správné vybavení a příslušenství. U této značky ho najdete opravdu spoustu, a tak je cesta, jak péct domácí pečivo, snadná a rychlá – téměř bez zašpinění zástěry. Jaké nástavce zvolit?
Míchání a hnětení
Kuchyňský robot KitchenAid míchá rychleji a důkladněji než většina jiných elektrických robotů. Proto je nutné upravit dobu míchání ve většině receptů, abyste zamezili přemíchání těsta. 2 minuty míchání těsta v robotu KitchenAid odpovídají ručnímu hnětení po dobu 10 - 12 minut. Zde musíme podotknout, že rozdíl mezi kvalitou hnětení těsta v malém a velkém robotu Artisan není – v tom větším připravíte pouze více těsta na více pečiva najednou. Těsto vždy sledujte a míchejte jen tak dlouho, dokud nedosáhnete požadovaného vzhledu a konzistence dle receptu (například „hladká a krémová“).
Nejprve smíchejte tekuté ingredience s malou částí mouky plochým šlehačem do hutnější konzistence, až poté vyměňte za hnětací hák a pozvolna přidávejte zbytek odvážené mouky.
V opačném případě se vám suroviny přilepí na stěny a hnětací hák bude v míse pracovat naprázdno. Pokud se vám těsto přilepí na mísu, zastavte robota a stěrkou setřete přilepené těsto. Přidejte trošku mouky a pokračujte v hnětení.
Aby byla příprava kynutého těsta snadná a rychlá, je důležité použití správného příslušenství, ale také nastavení správné rychlosti robotu. Dlouhodobé nesprávné používání a přetěžování může totiž způsobit i poškození samotného přístroje. Při přípravě kynutého těsta používejte nanejvýše rychlost 2, aby nedošlo k přetížení stroje, a tudíž k jeho poškození. Těsto by navíc nebylo ani kvalitně zpracované.
Přimíchávání přísad
Při přimíchávání přísad do těsta nastavte stroj na nižší rychlost, doporučujeme rychlost 1. Zamezíte tím stříkání ingrediencí ven z mísy a usnadníte si tak následný úklid. Přísady vždy přidávejte co nejblíže ke stěně mísy, ne k pohybujícímu se šlehači. V tomto případě oceníte nalévací štít. Rychlost poté postupně zvyšujte.
Myslete také na to, že tekuté přísady by měly mít správnou teplotu, jakou uvádí recept. Při vyšší teplotě se může poškodit droždí či kvásek, při nižší teplotě zase zpomalit nebo zcela znemožnit kynutí. Přísady tedy ohřejte ideálně na pokojovou teplotu.
Pokud se chystáte pést domácí chleba nebo velikonoční mazanec a nechcete řešit spoustu špinavého nádobí, využijte keramickou mísu KitchenAid na chléb. Oceníte ji z několika praktických důvodů: při přípravě domácího pečiva v ní totiž těsto umícháte i upečete. Keramická nádoba zadrží při pečení páru, a tak bude chléb stejně lahodný, jako byste ho upekli v tradiční parní peci. Navíc je nádoba vhodná do mrazničky, mikrovlnky a myčky nádobí.
Než vložíte kynuté těsto do trouby, je potřeba ho nechat kynout na teplém místě při teplotě 26–29 °C, kde není průvan (pokud není v receptu uvedeno jinak). Doba kynutí se však různí podle tipu těsta, teploty a vlhkosti ve vaší kuchyni.
Po umíchání těsta mísu zakryjte a nechte odpočívat. Namísto fólie a igelitu použijte kryt na mísu (pasuje na nerezovou mísu, nikoli na keramické mísy) nebo ošatku na kynutí s plátnem. Využít můžete také keramickou mísu na chléb, ve které pečivo zároveň upečete.
Inspiraci na domácí pečivo najdete na našem blogu.
Zdroje fotografií: KitchenAid